Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Τσουνάμι απολύσεων το 2009

Σφοδρό «τσουνάμι» απολύσεων αναμένεται εντός του 2009. Διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν κατακόρυφη κάμψη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στον νέο χρόνο, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις 70.000 με 80.000 εργαζομένων.Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για μηδενική ή ακόμη και αρνητική μεγέθυνση της οικονομίας, τότε θα πάρει σάρκα και οστά το πιο ακραίο σενάριο για απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας.
Αν τώρα συνυπολογίσουμε πως με βάση τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι άνεργοι «φαντάσματα» -δεν καταγράφονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία- και υποαπασχολούμενοι φθάνουν τους 250.000 το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η ανεργία αναμένεται να κάνει... θραύση σε κλάδους όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εμπόριο και η μεταποίηση (βιοτεχνίες και βιομηχανίες) όπου εργάζονται περί τα δύο εκατομμύρια άτομα. Παράλληλα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.Στην κυβέρνηση περιμένουν έξαρση της ανεργίας η οποία θα πυροδοτήσει και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Διαπραγματεύσεις
Υπό το βάρος και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση διαπραγματεύονται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με μεγάλες επιχειρήσεις για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας προκειμένου να μετριαστεί όσο το δυνατόν ο πολιτικός αντίκτυπος.Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είχε επαφή με τη διεύθυνση μεγάλης αλυσίδας λιανεμπορίου ζητώντας να «παγώσει» πρόγραμμα απολύσεων 500 ατόμων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία δέχθηκε εξασφαλίζοντας όμως ότι θα... εκλείψουν οι έλεγχοι στα καταστήματά της. Ανάλογες επαφές γίνονται και με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά, ακόμη και στο υπουργείο Οικονομίας έχουν πειστεί ότι η ελληνική οικονομία θα κόψει απότομα ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2009. Σε εκθέσεις μεγάλων διεθνών οίκων διατυπώνεται η άποψη πως ο ρυθμός θα πέσει στο 1% από άνω του 3% το 2008. Η διαφορά αυτή θα αποτυπωθεί και στο ποσοστό ανεργίας.Από το 7,2% αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 9%. Αλλωστε από το φθινόπωρο του 2008 κιόλας η Κομισιόν οριοθετούσε την ανεργία του 2009 στο 9,2% του εργατικού δυναμικού. Η αύξηση αυτή των δύο και πλέον ποσοστιαίων μονάδων «μεταφράζεται σε 70.000 με 80.000 λιγότερες θέσεις εργασίας».Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα πρώτα θύματα της ανεργίας είναι οι νέοι όπου το ποσοστό ξεπερνά ήδη το 24% και πιθανολογείται ότι θα κινηθεί ανοδικά. Τώρα υπάρχουν και ακόμη πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Τόσο η UBS όσο και Deutsche Bank βλέπουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,1% και -0,8% αντίστοιχα).Σε μία τέτοια περίπτωση ο αριθμός των απολύσεων θα προσεγγίσει τις 120.000. Πάντως στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αρνητικής ανάπτυξης. Ειδικότερα οι παρενέργειες είναι ήδη ορατές στην οικοδομή όπου πλήττονται αρχικά οι οικονομικοί μετανάστες. Η ανεργία χτυπά όσους σχετίζονται είτε άμεσα με την κατασκευή ακινήτων είτε έμμεσα (συμβούλους διαχείρισης, μεσίτες).Στον αέρα 29.000 θέσεις
Την ίδια ώρα σε βιοτεχνία και εμπόριο εξαιτίας της παγωμένης ζήτησης οι υπολογισμοί των επιμελητηρίων κάνουν λόγο για 29.000 θέσεις εργασίας που βρίσκονται στον αέρα. Αλυσιδωτά το πρόβλημα θα «αγγίξει» και τη βιομηχανία. Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επανέφερε την πρότασή του για εργάσιμη εβδομάδα 3 με 4 ημερών στη βιομηχανία με κάλυψη εισφορών και αποδοχών από το Ταμείο κατά της Φτώχειας ώστε να μην έχουν εισοδηματικές απώλειες οι εργαζόμενοι. Στον τουρισμό οι θέσεις που κινδυνεύουν υπολογίζονται στις 20.000 μαζί και με τους εποχικούς.
Εδώ οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων όπως είναι οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία και στις μεταφορές. Τέλος και ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν θα μείνει ανεπηρέαστος στον βαθμό που συνεχιστεί ο περιορισμός της πιστωτικής επέκτασης.
Πηγή:Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: