Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Χρονιά – ρεκόρ για τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2008

Κατέκλυσαν την Ευρώπη τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ. Το 2008 αποδείχτηκε χρονιά ρεκόρ, καθώς εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν συνολικά 666.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια.
Ιδιαίτερη έξαρση παρατηρήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, οπότε αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 354.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Η ποσότητα αυτή συνιστά αύξηση κατά 13% περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο (312.000).
Σύμφωνα με τα στοιχεία Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πλαστογράφοι δείχνουν προτίμηση στα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ, καθώς οι «αξίες» αυτές αποτελούν τα δύο τρία (77%) του συνόλου των πλαστών που εντοπίζονται και αποσύρονται.
Η πλειονότητα (98%) των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2008 εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ περίπου μόλις 1% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και το υπόλοιπο 1% σε άλλα μέρη του κόσμου.
Προφανώς ο αριθμός των κυκλοφορούντων πλαστών τραπεζογραμματίων που δεν εντοπίστηκαν παραμένει μεγάλος. Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξάνεται επίσης (πάνω από 12 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο το δεύτερο εξάμηνο του 2008 ), η ποσότητα των πλαστών παραμένει μικρή.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή. Παρά τις εξαιρετικά προχωρημένες μεθόδους παραχάραξης, μπορεί να διακρίνει κανείς τα πλαστά από τα γνήσια τραπεζογραμμάτια χάρη στους τρεις ελέγχους (ανάγλυφο στην αφή, οπτικός έλεγχος για αλλαγή χρώματος της μελανοταινίας και εξέταση υπό γωνία).
Σε περίπτωση αμφιβολίας, ωστόσο, το τραπεζογραμμάτιο για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.
Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο θα πρέπει να επικοινωνήσει είτε με την αστυνομία είτε με την εθνική κεντρική τράπεζα, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του τραπεζογραμματίου.
Πηγή:Πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: