Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

To Ναύπλιο

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 13.822 κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828-1833.
Είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύμφωνα με τη μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αθήνας και της Πελοποννήσου καθώς απέχει λίγο και από τις δυο περιοχές. Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης

2 σχόλια:

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Πανέμορφη πόλη. Θα ήθελα να τη γνωρίσω καλύτερα αλλά πού χρόνος!
Και να φανταστείς ότι είναι και κοντά στην Αθήνα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλέ μου φίλε για το αγαπημένο μου τ' Ανάπλι μιλάς;
Εκεί έμενε η γιαγά μου κάτω από τον ΄Αγιο Σπυρίδωνα όπου και βαφτίστηκα, εκεί μπουσούλησα, έπαιξα, πήγα μια χρονιά σχολείο, έπαιξα και έζησα τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές