Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Ο ...........ΚΑΝΕΝΑΣ

Ανδρες, ηλικίας 25-44 ετών, ανώτερης μόρφωσης, μάλλον εξασφαλισμένοι κοινωνικά, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και φοιτητές, με ενδιαφέρον για την πολιτική, αλλά δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας και την ποιότητα της πολιτικής ενημέρωσης, συνιστούν τον βασικό κορμό των bloggers στην Ελλάδα. Οι διαπιστώσεις προκύπτουν από την πρώτη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από το περιοδικό «Μonthly Review» και τη V-PRC, με δείγμα 773 διαχειριστές blog, το 24% των οποίων βρίσκει σημείο κομματικής αναφοράς στον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% στο ΠΑΣΟΚ, μόλις το 7% στη ΝΔ, το 6% στους Οικολόγους - Πράσινους, το 5% στο ΚΚΕ, το 2% στον ΛΑΟΣ, ενώ το 32% σε… κανένα. To 90% δηλώνει συχνή χρήση των ΜΜΕ, ενώ το 91% σερφάρει (καθημερινά) στο Ιντερνετ, το 47% ακούει ραδιόφωνο, το 37% διαβάζει εφημερίδα, ενώ το 31% βλέπει τηλεόραση. Γιατί «μπλογκάρουν» όμως τόσοι Ελληνες; Το blogging αποτελεί α) τρόπο έκφρασης, β) μορφή πολιτικής συμμετοχής και γ) χώρο δημοσιοποίησης ιδεών και «προσωπικών» απόψεων. Εμφανίζεται να υποκαθιστά την «παλαιότερη» συμμετοχική πρακτική της κομματικής (πολιτικής) στράτευσης, από μεγάλο δε μέρος του πληθυσμού εκφράζεται η άποψη ότι τα blogs έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της χώρας. Πιστεύεται, επίσης, ότι στο μέλλον θα έχουν τη δύναμη να προκαλούν κοινωνικές κινητοποιήσεις και να αποτελούν το κύριο μέσο αντικειμενικής πολιτικής ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο των blogs συμβαδίζει και με τα κίνητρα των bloggers: Το 76% υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος δημιουργίας τους ήταν «για να εκφράσουν τις απόψεις τους», το 45% «για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους», ενώ το 21% «για ψυχαγωγία». Αντίθετα, το 28% «για να κινητοποιήσουν τους άλλους σε κάποιες δραστηριότητες», το 25% «για να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης κάποιων ανθρώπων» και το 20% «για να μοιράζονται τις γνώσεις τους». Το 35% διαφωνεί ότι πρέπει να είναι απαραιτήτως ανώνυμα τα σχόλια στα blogs, «επειδή με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ελευθερία έκφρασης». Το 52% χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, το 32% το πραγματικό τους όνομα και το 16% και τα δύο. Το 21% θεωρεί ότι τα σχόλια… σηκώνουν μήνυση και το 53% όχι. Το 64% πιστεύουν ότι οι περισσότερες απόψεις είναι αληθινές και το 94% ότι τηρείται η δεοντολογία.Της Σόνιας Χαϊμαντά

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι καινούργιος στο αλλά πλέον καταθέτω σταθερά τις απόψεις που πιστεύω. Αν και ανώνυμος, χαίρομαι που βλέπω τις απόψεις μου από ένα μήνυμα μου να χρησιμοποιούνται και από άλλους χρήστες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Έλληνας είναι ξάγρυπνος ενημερωμένος κτλ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να τον κοροιδέψεις εύκολα!!!

Και θα συνεχίσω να καταθέτω απόψεις.

Ο Αντι"Νεοταξίτης"