Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (ή γιατί φτάσαμε ως εδώ)


ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ:Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου. Ο γείτονας βέβαια – πλην εξαιρέσεων - δεν αντιλαμβάνεται ούτε την αξία της αγελάδας, ούτε της χειρονομίας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση σου τις παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα. Αν μάλιστα τις οδηγήσεις και μόνος σου μέχρι τα γραφεία του κόμματος, ανακηρύσσεσαι ήρωας του κομμουνισμού.
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, βάζεις υποθήκη την άλλη αγελάδα, το λιβάδι, το μικρό σπίτι στο λιβάδι και ότι άλλο έχεις και αγοράζεις ένα ταύρο, με στόχο σε λίγα χρόνια να δημιουργήσεις κοπάδι. Συνήθως ψοφάει η αγελάδα στην πρώτη φάση του εγχειρήματος, γιατί δεν αντέχει την ορμητικότητα του ταύρου και τα χάνεις όλα. Δεν έχεις να ταΐσεις τον ταύρο, ψοφάει σε λίγο κι αυτός και σου μένουν τα κέρατα και τα «αμελέτητα».
Αν όμως (σπανιότατα) το «project» πετύχει, αναβαθμίζεσαι από γελαδάρης σε «manager ζωικής παραγωγής». Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, και γίνεσαι εισοδηματίας.
Αυτό ήταν, απέκτησε και ο καπιταλισμός τον ήρωά του!
ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα. Αν αρνηθείς να το αγοράσεις σε φυλακίζει.
ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση σου τις παίρνει και τις δυο.
Αν διαμαρτυρηθείς σε σκοτώνει κιόλας.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση τις επιτάσσει και τις 2 νομίζοντας ότι ακόμη συνεχίζεται ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, η μία ψοφάει γιατί ξεχνάνε να την ταΐσουν και η άλλη κακοαρμέγεται. Οι αρμόδιοι καταγράφουν με ακρίβεια την ποσότητα, βάζουν το καρδάρι με το γάλα σε ένα μεγάλο συρτάρι και λόγω φόρτου εργασίας δεν ασχολούνται ξανά. Ανοίγουν πάλι το συρτάρι όταν πια βρωμάει ξινίλα όλο το κτίριο. Τότε διατάσσεται Ε.Δ.Ε. (Ένορκη Διοικητική Εξέταση). Αν τους υποδείξεις την ηλιθιότητά τους σε οδηγούν σε ψυχίατρο.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, για λόγους οικονομίας και αύξησης της γαλακτοπαραγωγής τις ταΐζεις φυράματα από κρεατάλευρα και τρελαίνονται και οι δύο. Προσπαθείς να κρύψεις το γεγονός αλλά ως γνωστόν η τρέλα και η ευκοιλιότητα δεν κρύβονται για πολύ.
ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/5 του αρχικού μεγέθους και να παράγουν 5 φορές περισσότερο γάλα.
Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν και το ονομάζεις «cowkemon» με στόχο να το πουλήσεις σε όλο τον κόσμο. Σε προλαβαίνουν όμως οι Κινέζοι.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται. Κάπου όμως γίνεται κάποιο λάθος και οι αγελάδες ξαναπίνουν το γάλα.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά σου τις κλέβει η Μαφία.
Αναθέτεις στην Cοsa Nostra να τις βρει κι εσύ ακολουθείς τη sexy Ναπολιτάνα που περνάει δίπλα σου.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες δεν ξέρεις να τις αρμέξεις αλλά απεργείς επειδή θέλεις 4. Μόλις σου τις δώσουν, πουλάς τις δύο και αγοράζεις ένα μονόπετρο στην ερωμένη. Στη σύζυγο πας ένα κουτί απορρυπαντικό πλυντηρίου που σου το είχε ζητήσει την προηγούμενη βδομάδα.
Άλλωστε μόνον η μισή αρχοντιά προέρχεται από την καθαριότητα. Η άλλη μισή προέρχεται από την βρωμιά.
ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις. Τις παρακολουθείς με θρησκευτικό οίστρο όλη μέρα να βόσκουν.
ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και ψάχνεις για έναν ταύρο να τον αρμέξεις.
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : (Προ του 1987) Έχεις δύο αγελάδες τις παίρνει ο σύντροφος Φιντέλ και σε βάζει να τις ταΐζεις με σοβιετικό χόρτο. Το γάλα το παίρνει η Σοβιετική Ένωση και σου δίνει τα Άπαντα του Λένιν.
(Μετά το 1987) Ο σύντροφος Φιντέλ εξακολουθεί να έχει τις αγελάδες και εσύ να τις ταΐζεις. Αλλά δεν υπάρχει πια το σοβιετικό χόρτο. Έτσι τις ταΐζεις ζαχαροκάλαμο που είναι ακριβότερο και προσπαθείς να τις μάθεις να χορεύουν «ρούμπα» ελπίζοντας ότι οι τουρίστες θα πληρώσουν το εισιτήριο του τσίρκου που χτίζεται «στο όνομα του Κουβανέζικου λαού».
ΕΒΡΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο φτηνές αγελάδες και βιντεοσκοπείς το άρμεγμά τους.
Προηγουμένως έχεις βάλει ένα βαρέλι τριακοσίων λίτρων γεμάτο ασβεστόνερο κάτω από τα μαστάρια της αγελάδας που αρμέγεις εκείνη τη στιγμή. Βάζεις το βίντεο στο Internet, το βλέπει ένας γελαδάρης του Τέξας, εντυπωσιάζεται από την γαλακτοπαραγωγή και μετά από σκληρά παζάρια του πουλάς τις αγελάδες αντί 200000 $ την κάθε μία. Στη συνέχεια πηγαίνεις με λίγα από τα δολάρια αυτά να αγοράσεις δυο άλλες φτηνές αγελάδες και να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο και εκεί σου λένε ότι τα δολάρια είναι πλαστά.
ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις πέντε. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 50. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις πάλι δύο. Μετά σταματάς να μετράς, καταγγέλλεις τους «Αμερικάνους ιμπεριαλιστές» και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τους δίνεις διατροφικά συμπληρώματα ώστε να τις αναγκάσεις να παράγουν το γάλα που αντιστοιχεί σε 20 αγελάδες. Μετά βομβαρδίζεις τους ύποπτους για να μη ρίξουν ουσίες στο νερό που πίνουν οι αγελάδες και περιοριστεί το «στρατηγικό γάλα» και η «στρατηγική κόπρος».
Στη συνέχεια προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οι αγελάδες ψόφησαν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο και με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν, δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο συμφωνείς να αποπληρώσεις σε 72 δόσεις. Δεν μπορείς να πληρώσεις τη δεύτερη δόση και σου το παίρνει η Τράπεζα! Τότε ανακαλύπτεις ξαφνικά την «άτιμη κενωνία», το «άδικο τραπεζικό σύστημα» και τον «απάνθρωπο καπιταλισμό».
Πηγή:Ελληνικο καφενείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: