Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ

«Είχε αποκοπεί από την παράταξη», δήλωσε ο Ζαγορίτης. «Ο πρωθυπουργός είναι συνένοχος στη διαφθορά, στην ανικανότητα και στην αναποτελεσματικότητα», επέμεινε εκείνος στο προσωπικό του blog και μετά τη διαγραφή αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο κόμμα.
Στα δύο στενά ο Κ. Καραμανλής, επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη πυγμής και να στείλει αυστηρό μήνυμα στα στελέχη του κόμματός του, μήπως και βάλει φρένο στον κατήφορο που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
Η μέγγενη της νέας αριθμητικής πραγματικότητας που είναι μη αναστρέψιμη, διότι ο Τατούλης δεν είναι Κουκοδήμος ή Δαϊλάκης να ζητήσει συγγνώμη και να τον ξαναπάρουν πίσω, ένα άλλο κυβερνητικό κόμμα ίσως θα το βοηθούσε να λειτουργήσει ως συμπαγής ομάδα μπροστά στον κίνδυνο να πέσει από την εξουσία. Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και εμφανίζει συμπτώματα κατάρρευσης. Γι' αυτό η οριακή αυτοδυναμία αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια. Από το να ρίξει την κυβέρνηση ένας αντάρτης -όχι απαραίτητα από πρόθεση αλλά γιατί δεν θα έχει καταλάβει τη σοβαρότητα των συνεπειών μιας δήλωσής του- μέχρι τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να προκληθούν, καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα τόσο στην αγορά όσο και μεταξύ των υπουργών. Το ερώτημα αν θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση το θέτουν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί αναγνωρίζοντας τα αδιέξοδα που την πνίγουν.
Μπούμερανγκ
Η διαγραφή Τατούλη ανεβάζει τον πήχυ και υπάρχει ο κίνδυνος να αποδειχθεί και αυτή η πρωθυπουργική επιλογή μπούμερανγκ. Τι θα κάνει με τον επόμενο «αντάρτη» ο Καραμανλής; Θα τον συγχωρήσει και θα δεχθεί πλήγμα στο ηγετικό προφίλ που επιχείρησε να ενισχύσει με τη διαγραφή Τατούλη; Ή θα τον διαγράψει και θα πάει σε πρόωρες εκλογές, αφού θα έχει χάσει χάσει τη δεδηλωμένη, με τον κίνδυνο να συντριβεί η Ν.Δ.; Στα δύο στενά είναι.Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων στο κυβερνητικό κόμμα είναι ότι χθες το πρωί, ο υφυπουργός Γ. Βλάχος έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Τατούλη. Ο Θ. Γιαννόπουλος είπε μάλιστα «μπορεί να μας λέτε αντάρτες, αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε πολιτικοί κατσαπλιάδες».Μετά τη διαγραφή, όμως, τα περισσότερα στελέχη σιώπησαν. Κάποια τον κάλεσαν να μην είναι ανεξάρτητος καν να αφήσει και τη βουλευτική του έδρα για να την πάρει ο πρώτος επιλαχών της Ν.Δ. στον νομό Αρκαδίας, πράγμα που ίδιος αποκλείει κατηγορηματικά. «Οταν κάποιος έχει τόσο μεγάλες διαφορές είναι πιο αξιοπρεπές να παίρνει το καπέλο του και να φεύγει μόνος του», είπε ο Ν. Κακλαμάνης. «Είναι μαγκιά του να σηκωθεί να πει ότι, κύριοι εγώ παραδίδω την έδρα εκεί που ανήκει στη Ν.Δ. και από δω και πέρα, είτε από νέο κόμμα, είτε από αλλού είτε από οπουδήποτε, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε και ο Γ. Μανώλης στον «Real fm». «Αλλά το να παραμένεις με τις ψήφους της Ν.Δ., βουλευτής ή να απειλεί στο μέλλον κάποιος άλλος... δεν μπορείς να ευαγγελίζεσαι το καινούργιο, για το μέλλον και για την πολιτική».
«Τον ψηφίζουν για όσα εκφράζει ο ίδιος», απάντησαν πολιτικοί του φίλοι.
Κορυφαία στελέχη συνέδεαν τη διαγραφή Τατούλη και με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του Κ. Καραμανλή, ώστε να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχει μια συνολική στρατηγική ανάκαμψης και όχι μια σπασμωδική κίνηση.Μιλούσαν για ανασχηματισμό και αλλαγή οικονομικής πολιτικής.«Μετά την ευκαιρία που δόθηκε στον πρώην υφυπουργό να πει τις απόψεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, το τελεσίγραφο του Κ. Καραμανλή για τέλος στην εσωστρέφεια και τις παραιτήσεις Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου που ήταν στο επίκεντρο της κριτικής του, η επανάληψη παλαιότερων θέσεων του και η κλιμάκωση της κριτικής του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ανέδειξαν τη διαγραφή ως μονόδρομο», είπε αρμόδια κυβερνητική πηγή στην «Ε».Γύρω στη μία το μεσημέρι έφτασε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής επιστολή του πρωθυπουργού ότι ο Π. Τατούλης δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Στη 1.10 ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης μετά τη συνάντηση διάρκειας δύο ωρών που είχε με τον πρωθυπουργό, εξερχόμενος από το Μαξίμου έκανε την εξής δήλωση: «Ηταν μια ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα κινήσεων που έδειξαν ότι ο κ. Τατούλης έχει αποκοπεί από την παράταξη. Λυπούμεθα που αυτό γίνεται σε μια συγκυρία που δίνουμε ένα πολύ σημαντικό αγώνα, έναν σοβαρό και υπεύθυνο αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή οικονομική κρίση».
«Για εμάς προέχει η ενότητα και η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου», δήλωσε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης.Δεν το περίμενε.Αιφνιδιάστηκε ο Πέτρος Τατούλης. Δεν περίμενε τη διαγραφή του. Πολιτικοί του φίλοι έλεγαν ότι σταλινικά καθεστώτα δεν θα λειτουργούσαν έτσι. Κανείς δεν του τηλεφώνησε προηγουμένως. Εδώ έπεσε έξω, υποτίμησε τον Κ. Καραμανλή. Πίστεψε ότι δεν θα τον διέγραφε, λόγω της πολιτικής του αδυναμίας. Δεν σκέφτηκε ότι ακριβώς λόγω αυτής, το πιο πιθανό θα ήταν να τον διαγράψει για να στείλει μήνυμα πυγμής.Στις 8 το βράδυ μόλις έφτασε στην Αθήνα από την Τρίπολη δήλωσε ότι η μόνη ελπίδα είναι οι ίδιοι οι πολίτες. «Προσδοκώ να συνεχίσω να εκφράζω τις προσδοκίες των πολιτών, σε πείσμα όσων έχουν απομονωθεί στην εύπορη ζωή τους, όσων έχουν αποκοπεί από την κοινωνία» δήλωσε. Κατήγγειλε και «συμφέροντα», χωρίς να τα κατανομάζει.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Αντώναρος σχολιάζοντας την οριακή αυτοδυναμία των 151 εδρών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, να προχωρήσει σταθερά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών στο μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο εφαρμόζει».«Διανύουμε μια ιδιαίτερα λεπτή, δύσκολη φάση, που έχει σχέση βεβαίως με την οικονομία, με τις συνέπειες που έχει η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση και για τη δική μας οικονομία» συνέχισε. «Η χώρα χρειάζεται και έχει σταθερή κυβέρνηση, η οποία παίρνει, με υπεύθυνο τρόπο, όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και εφαρμόζει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε η πραγματική οικονομία να στηριχθεί ουσιαστικά και όσοι έχουν ανάγκη να δέχονται το χέρι βοηθείας που χρειάζονται»ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: